Med enkle grep kan du sikre deg mot hacking og virus

Med enkle grep kan du sikre deg mot hacking og virus.

Hacking og løsepengevirus brer om seg over hele verden brer om seg mer og mer, og er en stor utfordring for alle typer bedrifter.

Hacking og løsepengevirus brer om seg over hele verden brer om seg mer og mer, og er en stor utfordring for alle typer bedrifter.

Hvordan unngå å bli hacket ?

Hvilke tiltak kan du gjøre selv?

For at du og din bedrift skal kunne sikre deg best mulig mot hacking og dermed få uønsket virus på din pc, har vi i PC Vennen laget noen enkle tips på hvordan du kan beskytte deg.

Det er i utgangspunktet ikke så vanskelig å unngå virus. Ved å bruke sunn fornuft, regelmessig oppdatere antivirusprogrammet ditt og ikke klikke på ting ukritisk er du langt på vei til en virusfri hverdag.

Det er alltid viktig å sikre seg på nettet. Etter hvert som tiden går har man opparbeidet seg en rekke kontoer på ulike tjenester. Selv om du har vært flink og brukt unike og vanskelige passord på de ulike tjenestene, er det ett ekstra lag med sikkerhet du kan legge til for å sikre deg bedre.

Her er 5 enkle steg du uansett bør gjøre:

Steg 1: Bytt passord ofte.

security

 Utfordringen vil ofte være å huske flere ulike passord. For å gjøre det enklere anbefaler vi å bruke fraser eller hele setninger som passord. Jo lengre jo bedre. Lag deg gjerne en huskeregel for passord som gjør at du kn lage variasjoner over en frase som sikrer unike passord for hver enkelt tjeneste. En passordfrase bør være:

  • Så langt som mulig.
  • Være unikt for hver enkelt nettside
  • Inneholde tall, symboler, mellomrom samt små og store bokstaver.
  • Bruk et passord som er en kombinasjon av ord, tegn, bokstaver etc.

Steg 2: Beskytt passordet.

virus

De fleste nettlesere tilbyr deg å huske passordet første gang du logger inn på en nettside.  Ikke gjør det. Passord som huskes av nettlesere er i de færreste tilfeller tilstrekkelig sikret. Skulle du være så uheldig å få virus på pcen din, er sjansen stor for at viruset får tak i passordet ditt.

 

Steg 3: Back up av alle dine data.

Se mer på Haralds videoblogg her.

De fleste leverandører tilbyr automatisk back up via cloud. Det enkleste alternativet er bruk av ekstern harddisk, man det krever regelmessig oppdatering. 

 

Vi har tidligere skrevet om OneDrive som skylagring for å spare plass her.

Steg 4: Bruk 2 faktor autensitering.

De fleste tjenester lar deg legge til 2-faktor autentisering som krever en ekstra kode som du skal benytte i tillegg til passordet ditt.

Denne koden får du enten levert via sms eller en app på telefonen. SMS har den fordelen at den stort sett alltid vil fungere når du har telefonen din tilgjengelig. Om skulle miste telefonen vil du fortsatt kunne motta koder på samme nummer selv om du får nytt sim-kort og ny telefon.

Det å få tildelt engangskode på sms har derimot ett par negative sider. Flere av de store leverandørene av denne type tjenester har i senere tid fått massiv kritikk for manglende sikring av disse sms-ene. Det er derfor en mulighet for at uvedkommende kan få tilgang til sms-ene med disse kodene. Dette krever dog litt mer, så det er en minimal risiko.

 

Som ett alternativ til sms kan du bruke en app for å genere engangskoden. Den mest kjente er Google Authenticator. Dette er en app fra Google, som lar deg scanne en QR-kode fra kontoen din som da generer en engangskode hvert 30 sekund. Det fungerer litt på samme måte som kodebrikken fra banken din. I denne appen kan du samle engangspassord for alle tjenestene dine, slik at du har alle på ett sted. Fordelen med app over sms er at man eliminerer sikkerhetsrisikoen vi skrev om i avsnittet over.

Steg 5: Logg deg av

security

Det er alltid lurt å logge seg ut av alle nettsteder og slå av PC når du er ferdig for dagen.

 

Om du trenger hjelp med å sette opp 2-trinnsertifisering, eller har spørsmål til hvordan du kan sikre din bedrift mot hacking, kan vi selvfølgelig alltid hjelpe deg. Ta kontakt med PC Vennen i dag for en uforpliktende prat.

PC Vennen AS har 15 års erfaring som strategisk partner innen IT. Ta kontakt så finner vi en løsning som passer din bedrift.

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk