fbpx

hjemmekontor

Hjemmekontor – tips til hva du trenger

Nå om dagen er det veldig mange som har hjemmekontor. Det kan være smart både for å forhindre smitte, men det er også nødvendig for mange som fks. har barn da skole og barnehager er stengt. Det blir en annerledes arbeidshverdag for de fleste, men vi går her igjennom enkelte ting som kan gjøre det enklere. Både for å øke arbeidskomforten, men også effektiviteten.

Det er når du skal ha hjemmekontor en av de store fordelene til en bærbar PC blir synlig. Det vil være enkelt å flytte en bærbar PC til en ny arbeidsplass. Du kan jobbe i sofaen, ved kjøkkenbenken eller ved stuebordet. Og om sola titter frem, kan man sette seg på verandaen. Men samtidig som den bærbar PC-en har sine fordeler, har den også sine bakdeler. Skjermen er ofte liten, og mus og tastatur er mindre komfortabelt å jobbe på. Det kan derfor være verdt å investere i tilleggsutstyr som gjør arbeidet mer komfortabelt.

PC Vennen AS har både utstyr til hjemmekontor, og kompetansen til å hjelpe deg å sette det opp. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg i gang med hjemmekontor. Vi har også en Youtube-kanal hvor vi hjelper med en rekke vanlige spørsmål.

Skjerm er viktig for effektivt hjemmekontor

Avhengig av hva slags bærbar PC du har kan du også ha flere skjermer tilkoblet for enda større skjermflater å jobbe på. Ett hjemmekontor kan gjøres ganske likt som din vanlige arbeidsplass.

Når du skal kjøpe ny skjerm, er det viktig å sjekke at PC-en din har tilkoblingsmuligheter som passer til PC-en din. Hvis du er usikker kan du ta med den bærbare PC-en til butikken for å sjekke hva som passer. I dag er det vanligst å koble til eksterne skjermer via HDMI-kabel. Det er samme type kabel som du gjerne koblet mellom TV-en og TV-boksen, Apple TV-en eller Chromecasten din. Størrelsen på skjermen velger du etter hva som passer seg best for ditt bruk og hva du har plass til på skrivebordet. Billige skjermer har gjerne maks oppløsning på 1024×768 piksler. På en stor skjerm kan dette fort oppleves litt udetaljert, og ting kan oppfattes veldig stort og trangt. For komforten skyld bør du gå for en skjerm med så høy oppløsning som PC-en din takler.

Koble til skjerm

Når du har valgt skjerm, må den kobles til og tilpasses PC-en din. Hvis du høyreklikker på skrivebordet, velger du «Display settings» eller «Skjerminnstillinger».

hjemmekontor

Om du ruller litt ned i innstillingene som da dukker opp finner du «Multiple Displays» eller «Flere skjermer». Her kan du velge om du skal duplisere skjermbildet, ha 2 forskjellige skjermflater eller bare bruke en av skjermene.

hjemmekontor

Forsøk deg frem med ulike oppløsning og tekst-størrelse for å få til ett bilde du er komfortabel med. Her kan du også flytte rundt på ett lite kart for å fortelle PC-en hvordan skjermene står i forhold til hverandre. På denne måten kan du flytte programmer mellom skjermene for å dra nytte av større skjermplass.

hjemmekontor

Du kan enten bruke både den bærbare PC-ens skjerm i tillegg til den nye, eller bare bruke den større skjermen. Da må du i så fall skru av at PC-en skal gå i dvalemodus når du lukker lokket med tilkoblet strømkabel. Du kan ha ulike innstillinger her for om PC-en er koblet til strøm eller går på batteri. Om du skrur av dvalefunksjonen når PC-en står i batterimodus vil den fort tappe batteriet mens du transporterer den.

Trenger du enda flere skjermer til ditt hjemmekontor, repeterer du bare stegene over til du har nådd maks-grensen for hvor mange skjermer PC-en din kan håndtere (eller har ledige kabelutganger). Dette er vanligvis 2-3, men kan også strekke seg til 4 eller fler avhengig av maskinen.

Tastatur og mus – mer behagelig hjemmekontor

Det er fullt mulig å bruke tastatur og pekeplaten på den bærbare PC-en med flere skjermer, men er sjeldent en gunstig løsning. Tastaturene er sjeldent superkomfortable for å skrive lange tekster på. Pekeplata er heller ikke optimal for å bevege musepekeren over større skjermflater. Det kan derfor være en fordel å investere i ett godt eksternt tastatur og ekstra mus. Nesten alt du får kjøpt av USB-tastaturer og mus er bare å plugge rett i en ledig USB-port og det skal da fungere rett ut av boksen. Det samme gjelder her som med ekstern skjerm som nevnt over; hvis du skal lukke dekslet til den bærbare PC-en må du skru av dvalemodus.

Hvis du vil ha mindre kabler koblet til, kan du kjøpe trådløs (Bluetooth) mus og tastatur. De fleste bærbare PC-er i dag har Bluetooth innebygget. Ett trådløst hjemmekontor er også ett ryddig hjemmekontor.

Tilkobling

For å koble enhetene til PC-en første gang må du som utgangspunkt først inn i «Setting» eller «Innstillinger» i Windows. Denne kan du få frem ved å trykke på startmenyen og skrive «Bluetooth» så vil det dukke opp ett valg du kan klikke på for å komme inn i menyen. Så trykker du på det store plusstegnet under «Add Bluetooth or other device» eller «Legg til Bluetooth eller andre enheter».

Velg så Bluetooth-enheter. PC-en vil da søke etter tilgjengeligheter, og da må du ha satt enheten i søkemodus. Det følger gjerne med instruksjoner for hva som gjelder for ditt spesifikke produkt om hvordan du setter enheten i søkemodus. Oftest er det å holde inne en knapp noen sekunder til en eller flere lys blinker i fast takt. Når Windows så finner enheten, velger du denne og følger så videre instruksjoner. Noen enheter er da klare til bruk med en gang, noen krever ett par ekstra trykk hvor du må taste inn en PIN-kode som finnes i manualen.

Webkamera og videokonferanser

De fleste bærbare PC-er kommer i dag med innebygget webkamera, som skal fungere uten større problemer med applikasjoner som Skype, Zoom, Adobe connect og lignende. Det kan hende at Windows krever at du gir godkjennelser til at programmet skal bruke kameraet i en dialogboks som dukker opp når du starter programmet. Mikrofon er også ofte integrert i PC-en, men du får ofte bedre lydkvalitet med eksternt kamera.

Har du mer avanserte behov, eller trenger ett kamera med bedre kvalitet kan du kjøpe ett eksternt webkamera. Disse kobles som regel til via USB. Det finnes også kameraer med Bluetooth, og de kobler du sammen med PC-en på samme måte som mus og tastatur beskrevet over.

Dockingstasjon og internett

Om du allerede har mus, tastatur, webkamera og skjermer som er kablet, og ønsker en enkel måte å koble til og fra enhetene dine kan du vurdere å investere i en dockingstasjon. Dette er en boks med en rekke forskjellige tilkoblingsmuligheter, hvor du plugger inn alle enhetene dine. Avhengig av hvilken type bærbar PC du har, har den ett avlangt spor på undersiden (det kan hende du må åpne en luke for å finne den). Da skal det bare være å sette PC-en inn i sporet og alle enhetene kobles til samtidig. Så kan du bare ta PC-en ut av dockingstasjonen når du skal ta med PC-en til ett annet sted. Her er det gjerne egne dockingstasjoner til forskjellige produsenter, så sjekk at du kjøper en dockingstasjon som passer din PC.

Om PC-en din ikke har dockingport under, kan ett alternativ være en USB-dockingstasjon. Disse kommer i mange forskjellige varianter, hvor du da kobler en USB-kabel (USB-C er å foretrekke hvis du har dette tilgjengelig) fra dockingstasjonen til PC-en. Alle enhetene dine er da koblet til denne dockingstasjonen på samme som en vanlig dockingstasjon.

Hjemmekontor trenger raskt internett

For veldig mange betyr hjemmekontor økt belastning på internett. Det er barn hjemme med nettundervisning, det streames mer Netflix, HBO osv. enn til vanlig og du kanskje selv sitter i en del videokonferanser eller er koblet opp mot jobbens nettverk via VPN. Det vil derfor være viktigere enn noen gang med rask og stabil internettlinje. Bor du i borettslag og har internett inkludert i husleia, tilbyr ofte leverandøren deg oppgradering til en rimelig pris. Sjekk med borettslagets leverandør hva de kan tilby. Samtidig her ofte forskjellige aktører forskjellige hastighetstilbud i ulike deler av landet, slik at det kan være verdt å sjekke flere leverandører for å finne den som leverer raskest internett til din bolig. Det kan også være du trenger å investere i en ny router, eller gjøre endringer på din eksisterende router. Dette kan være alt fra å bytte plassering, oppdatere software eller lignende. Vi har tidligere skrevet om dette i en artikkel her

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk