oppgrader-og-reparer

Oppgradere eller reparere? Ikke alltid kjøp nytt, tenk alternativt

Teknologien utvikler seg kontinuerlig, og man pushes stadig til å kjøpe nytt for å holde tritt. Samtidig er teknologi skjør og går lett i stykker. Spesielt dagens mobiler som vi bruker til alt og består av stadig mer glass både foran og bak. Mobilen du kjøpte i fjor er også kanskje allerede tom for lagringsplass. PC-en du kjøpte for ett par år siden begynner å bli treg og batteritiden er ikke lenger den samme.

Men det er ofte ikke nødvendig å kjøpe helt nytt av den grunn. Det er mye du både kan reparere og oppgradere. Da sparer du både miljøet, og du sparer penger.

PC

oppgrader-og-reparer

Stasjonær PC

Har du en stasjonær PC kan du som oftest oppgradere alle delene av maskinen. En stasjonær PC er den større, klumpete motsetningen til en bærbar PC. Hvis PC-en er treg, kan du oppgradere CPU-en eller RAM. Er harddisken full kan du installere en harddisk til, eller oppgradere til en med større plass. Har du en eldre maskin kan du også få en raskere maskin, da du mest sannsynlig har en eldre harddisk som snurrer innvendig. I dag er SSD-disker uten bevegelige deler det mest vanlige, og er mye raskere enn tradisjonelle harddisker.

Oppgrader og reparer ærbar PC

Har du en bærbar PC er det litt mindre som lar seg oppgradere, men det er muligheter. Den «feilen» mange gjør når de kjøper PC er å kjøpe en maskin med for lite RAM. Dette fordi man ofte vil ha en rimelig PC, og ofte koster det en hel del mer å gå for modellen med mer RAM. RAM kan man heldigvis ofte kunne oppgradere selv i etterkant. Da kjøper man bare en ekstra RAM-brikke som man putter i maskinen, så har du dobbelt opp med RAM. Dette bør gi en god boost i hastigheten for PC-en din. Det finnes selvfølgelig en mengde forskjellige PC-er og komponenter som er satt sammen ulikt, og krever forskjellige typer RAM, så det er lurt å først sjekke med en ekspert om akkurat hva som fungerer for din PC. Sjekk også når du kjøper ny PC at den har muligheten for senere oppgradering. Bærbare PC-er har ofte muligheten til å bytte harddisk også.

For bærbare PC-er det også mange komponenter som lar seg fikse om uhellet er ute. Skjerm, pekeplate, høytalere og tastatur er eksempler på komponenter som gjerne lar seg reparere til en rimeligere pris enn om du skulle kjøpt en helt ny PC.

Ta gjerne kontakt, så hjelper vi deg å finne korrekte komponenter og eventuelt utfører oppgradering og reparasjon for deg.

Mobiltelefoner

Utviklingen av mobiltelefoner har dessverre gått mot en trend hvor det blir vanskeligere å få dem reparert. Apples iPhones er spesielt kjent for dette, da de bygger mobilene på en måte som gjør det vanskelig for folk flest å reparere dem selv. Dette fører da heller til at folk kjøper nytt, noe som er god butikk for Apple. Oftest må du levere til en Apple-tekniker som tar seg godt betalt. Alternativet er å levere den til tredjepartsreparatører, som oftest er billigere, men bruker ikke alltids originale deler og har sjeldent garanti. Det vi går igjennom under her vil derfor i størst grad gjelde andre type telefoner enn iPhones. Men det er oftest uansett billigere å levere til reparasjon enn å kjøpe nytt, og samtidig bedre for miljøet. Tidligere var det ikke uvanlig at batterier var utskiftbare, og de fleste komponenter i telefonen var tilgjengelig med noen få skrutrekk. Men hvis du ikke er redd for å fikle litt med elektronikk, er det mye som lar seg gjøre.

Oppgrader og reparer batteri

Med litt fikling får man gjerne av bakdekselet på de fleste telefoner. Alle telefoner har litt forskjellige fremgangsmåter, så det beste er å søke opp din modell på fks. Youtube. Ofte er batteriet en av de enkleste komponentene å bytte, og det finnes en rekke nettbutikker som selger både originale og uoriginale batterier til en brøkdel av prisen for å levere den inn til service.

Du ser gjerne den store sorte delen så fort du åpner dekselet. Batteriet er også oftest koblet med en enkel plugg inn i hovedkortet. Løsne kabelen før du går videre. Når batteriet er pirket løs, kan du sette inn det nye batteriet, plugge til kabelen og sette på dekselet igjen. Da skal batteritiden være på høyde med når telefonen var ny, eller til og med bedre.

Skjerm

Det er fort gjort at telefonen går i bakken, og sprukket skjerm er ingen god skjerm. Ofte lar den seg bruke en stund før du blir irritert nok og kjøper ny. Du kan alltids levere den til reparatør som kan bytte skjerm, men du sparer mer penger på å bytte selv. Det finnes nemlig flust av nettbutikker som selger nye skjermer til telefonen din.

Som med batteribytte er det forskjell fra modell til modell hvordan du løsner frontdekselet. Finn din modell på Youtube for instruks på hvordan du gjør det. Skjermbytte er mer delikat enn batteribytte, da det kan være flere kabler og komponenter som er involvert. I skjermen sitter gjerne frontkamera og fingeravtrykksleser. Det er derfor viktig å være forsiktig når du løsner de forskjellige kablene fra hovedkortet, og husker hva som skal kobles hvor. For noen modeller kan det også være slik at du kun trenger å bytte glasset i front, og ikke hele skjermen. Det kommer an på hvordan produsenten har skrudd telefonen sammen, så sjekk når du kjøper reservedeler, om du trenger både skjerm og glass eller bare en av delene.

Oppgrader og reparer andre deler og reinstallasjoner

Det er også ofte mulig å bytte fingeravtrykksleser og høytalere i telefonen. Dette er gjerne selvstendige komponenter som er koblet til hovedkortet med en kabel. Når du åpner dekselet, kan delene plukkes ut og byttes med nye deler. Noen ganger er de lett tilgjengelige, andre ganger må du skru løs andre komponenter først for å komme til.

Over tid blir gjerne både mobiler og PC-er tregere fordi det samler seg opp masse filer og programmer, og det blir litt «rot i systemet». Det kan derfor være en ide å reinstallere operativsystemet (Window, Android, iOS) fra tid til annen. Da nullstiller man alt og får en helt ren installasjon som når produktet var nytt. Dette fjerner alt av personlige filer, så det er viktig at du tar backup av det du vil ta vare på.

Reinstallasjon krever nesten en egen artikkel for seg selv, så vi får gå nærmere inn på dette ved en senere anledning. Men vi kan selvfølgelig hjelpe med reinstallasjon om du har behov for det. Ta gjerne kontakt for å høre hva vi kan gjøre for deg og dine enheter.

Tenk gjenbruk, spar miljø og penger

Selv om det kanskje kan virke litt drastisk å skru opp telefonen eller den bærbare PC-en for å bytte deler, går det oftest greit. Hvis alternativet ditt uansett er å kjøpe nytt, har du ikke noe å tape på om du feiler. Og lykkes du har du spart både lommebok og miljø. Ett alternativ er selvfølgelig å levere inn til proffe reparatører. Det koster litt mer enn å gjøre det selv, men mindre enn å kjøpe nytt. Det er også sjeldent man egentlig virkelig trenger å kjøpe noe nytt, med godt vedlikehold kan man ha en telefon eller PC i mange, mange år.

Og vi kan selvfølgelig hjelpe til med reparasjon og oppgradering av PC-en eller mobilen din om du trenger det! Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk