Nattmodus / dark mode

/ Artikler /

Mørk modus/dark mode, eller nattmodus som det også kalles, blir stadig mer utbredt. Dette er ett designvalg som flere og flere programutviklere legger inn i programmet sitt. Det er kort fortalt en variant av designet i svarte/mørke toner istedenfor tradisjonelle lyse farger. Og grunnene til å velge svart design er mange. Det er både helsemessige fordeler, estetiske fordeler og batterifordeler.

For øynene er det mindre strevsomt å se på en skjerm med svarte fargetoner enn lyse toner. Dette fordi hvit bakgrunn kan bli veldig skarpt lys for øyet. Samtidig har elektriske skjermer en tendens til å ha ett preg av blåskimmer. Slikt blåskimmer påvirker hjernens evne til å produsere nødvendige hormoner for å sove. Dette er en av grunnene til at det er dumt å sitte foran PC-en eller mobilen sent på natta før du skal sove. For mange påvirker dette lyset nok til å ødelegge en god natts søvn. Med større bruk av mørke bakgrunner vil dette blå lyset reduseres. Nattmodus gir mindre hvitt lys med blåskimmer.

Og dette er selvfølgelig en personlig smakssak, men svart fargepalett ser kulere ut enn blanke og lyse farger. Det gir ett røffere preg, og fremstår mer unikt når du drar opp Word i ett møte og det som møter deg er den svarte paletten. Samtidig kreves det mer strøm til skjermen din for å vise hvitt, kontra svarte deler. En skjerm som viser mest mulig svart vil derfor være mer batterieffektivt, slik at du får mer ut av hver lading.

Vi kan alltids hjelpe deg med å sette opp nattmodus på dine enheter, ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.

Så hvor kan du få tak i Dark Mode?

PC

I Windows 10 kan man aktivere Dark mode under Innstillinger -> Personalisering -> Farger og så har du en rullgardin hvor du kan velge mellom Lys, Mørk og Egendefinert. Velg mørk her, så endrer hele Windows 10 seg til ett mørk modus.

Det er også en rekke programmer og nettsteder som også tilbyr Dark mode. Det hjelper ikke å bare sette Windows i nattmodus, da de ulike programmene har ulike funksjonalitet. Men de mest brukte nettleserne Chrome og Firefox tilbyr begge nattmodus. Microsoft Office-pakken kan også aktivere nattmodus som ser mye kulere ut enn orginale hvitt. Samtidig begynner flere og flere nettsteder å la deg velge ett mørkt fargevalg. ITavisen og Youtube har støtte for mørkt tema, og VG hadde en midlertidig funksjon for det under Earth Hour. Og det kommer bare flere og flere nettsteder som tilbyr dette.

Nattmodus på mobiler

På telefonfronten kan du sette både iPhoner og Androider i mørk modus. Da blir operativsystemet mørkt. Apper vil fortsatt ha sin gamle fargepalett, men både Facebook Messenger, Youtube, Instagram, Chrome og Opera på mobil lar deg sette mørkt tema.

Vi kan alltids hjelpe deg med å sette opp nattmodus på dine enheter, ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.

Hvordan aktiverer jeg mørk modus?

Dette varierer veldig fra program til program, men vi går igjennom de viktigste her:

Windows 10: Innstillinger -> Personalisering -> Farger og så har du en rullgardin hvor du kan velge mellom Lys, Mørk og Egendefinert.

OS X: Trykk på Eple-ikonet øverst til venstre -> Systemvalg -> Generelt -> her kan du velge mørkt tema. Da blir OS X og Apple sine programmer mørke.

Android: Disse telefonene kommer fra flere forskjellige produsenter, som gjerne har litt forskjellige fremgangsmåter. Men du vill alltids finne det under Innstillinger, og stort sett ligger det under valg for Batteri eller Skjerm.

iPhone:

Office/Outlook: Åpne ett Office-program. Outlook eller Word funker bra. Velg så Fil -> Konto -> Office-Tema, og der velger du hva slags fargetema du vil ha. Dette endrer så alle Office-programmene dine.

Facebook Messenger: Send en emoji av en halvmåne til en annen, så får du opp valg om å skru på nattmodus. Dette fungerer ikke på Messenger Lite-versjonen.

YouTube: På nett finner du funksjonen ved å klikke på profil-ikonet ditt øverst til høyre. Da ser du alternativet «Mørk Modus: Av/på». I appen

Trenger du hjelp med å sette enhetene dine i nattmodus/dark mode, ta gjerne kontakt så hjelper vi deg gjerne!

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk