Unngå virus, og hvorfor finnes dem?

Det er i utgangspunktet ikke så vanskelig å unngå virus. Ved å bruke sunn fornuft, regelmessig oppdatere antivirusprogrammet ditt og ikke klikke på ting ukritisk er du langt på vei til en virusfri hverdag.

Hvis du mottar epost eller meldinger på sosiale medier med linker og vedlegg du ikke forventer, så IKKE trykk. Det er første bud for å unngå virus. Er du usikker, spør heller avsender først om det er sendt med vilje. Ofte så kan virus forkles som andre filtyper enn det de egentlig er. Slik at det fremstår som ett søtt kattebilde, men egentlig er det virus. Hvis du mottar en mail fra «banken» din eller annet som ber deg klikke på en link for å logge inn, kan du også heller gå direkte inn på nettsidene fra nettleseren din istedenfor å klikke på linken. Slik er du sikker på at du logger inn korrekt sted.

Du kan alltids ta kontakt med oss om du har spørsmål eller trenger hjelp med virus!

Fornuften er ditt beste våpen for å unngå virus

Bruk fornuften når du surfer på nettet. Er ett tilbud for godt til å være sant er det oftest det. Og du har ikke 1 milliard kroner stående og vente på deg i Nigeria om du bare sender dem passet og kredittkortinfoen din. Og det er meget sjeldent du skal trenge å oppgi kortinfo noe sted på nettet, kun når du faktisk skal betale noe. Konkurranser eller noen som skal betale deg penger trenger ikke kortnummeret ditt, så derfor er det ganske trygt å stemple denne type nettsider og eposter som potensielt farlige som du bare skal slette.

Når du surfer på nettet, er det også greit å være varsom med hva du trykker på. Spesielt om man sirkulerer på nettsider beregnet for voksne mennesker kan det være mange ting å trykke på som gir virus. Det er også ett utbredt problem på en rekke sider for å laste ned programmer, hvor selve knappen for å laste ned er godt gjemt. Det er derimot masse reklameannonser som ligner på en «last ned» knapp, og mange trykker der ved en feil. Det gir deg ikke nødvendigvis virus, men kan sette i gang script og prosesser på maskinen din som fører til tregere ytelse eller andre problemer.

Virus og epost

Spredning av virus foregår ofte på epost. Både via spam-eposter som sender mail med vedlegg eller suspekt link til tusenvis av mottakere uten noen spesiell målgruppe. Dette er eposter som ofte fanges opp av epost leverandørenes spam-filtere og er ikke så vanlig å se lenger i dag. Det som derimot spam-filterne gjerne ikke plukker opp er virus som kommer fra noen du kjenner. Ofte er virus designet slik at de infiserer en PC, som så sender ut en epost til alle i denne personens kontaktliste og frister med en morsom video eller lignende. Når det kommer fra en du kjenner, er sannsynligheten for at du klikker på vedlegget større. Derfor har denne type virusspredning økt da den gir bedre effekt.

Så lenge du ikke klikker på linker eller vedlegg fra eposter som du ikke er 100% sikker på at er legitime er du ganske trygg. Samtidig kan du beskytte deg ekstra med antivirus. Googles Gmail, Hotmail, Outlook og andre store epost-leverandører skanner vedlegg for virus, sånn at du mailen er sjekket før du mottar den. Har du da i tillegg aktivert Microsoft sitt innebygde antivirus i Windows 10 så vil også denne kunne reagere om du trykker på noe du ikke skulle.

Du kan alltids ta kontakt med oss om du har spørsmål eller trenger hjelp med virus!

Hvorfor lages virus?

Noe av det mest irriterende og frustrerende med å bruke en PC er risikoen for virus. Det tar både tid og energi, og man risikerer å miste store mengder med personlige filer og dokumenter. Så hvorfor er det så mange folk som ønsker å skade uskyldige tredjeparter? I de fleste tilfellene er motivasjonen penger. Virus som krypterer harddisken din og krever løsepenger for å gi deg tilbake filene dine gir klingende mynt i kassa for utviklerne. I andre tilfeller lages virus som kobler maskinen din til ett nettverk med andre maskiner som kan brukes til kryptovalutautvinning eller utsendelse av spam/uønsket epost.

Samtidig er det noen virus som er designet kun for å gjøre mest mulig skade, og er gjerne laget av folk som har litt destruktive behov. Det går ofte sport i dette miljøet om å lage det beste og mest effektive viruset, som treffer flest mulig. Andre ganger lages virus til utviklingsformål for å teste sikkerhet, og det kan ved uhell havne ute i det offentlige. Ett eksempel på dette er ILOVEYOU-viruset, som i 2000 infiserte 50 millioner PC-er som ikke klarte å unngå virus, og laget skader for opp mot 15 milliarder dollar på verdensbasis. Utviklerne hevdet at de skrev virus med læringsformål, og hensikten var aldri å lansere det. Men viruset brukte tidligere ubrukte metoder for å spre seg, og ble dermed ett av historiens største virusangrep.

Du kan alltids ta kontakt med oss om du har spørsmål eller trenger hjelp med virus!

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk