fbpx

IT og sikkerhet

I dagens systemer er faktisk den største sikkerhetstrusselen brukeren selv. Uansett hvor godt antivirus du har, hjelper ikke det hvis man er uforsiktig. Det å være bevist på hva du klikker på og hvilke nettsider du besøker er derfor noe av det viktigste.

Vær bevist på hva du gjør

Ordtaket «there is no such thing as a free lunch” er viktig å ha i bakhodet. Tilbud som er for gode til å være sant er ofte det. Du har faktisk ikke arvet en million dollar fra en onkel i Nigeria og du får heller ingen gratis iPhone ved å fylle ut telefonnummer og kredittkortnummer. IT-sikkerhet er i vinden som aldri før, og er viktig å forholde seg til.

Vi har også Youtube-videoer hvor vi snakker om temaene under.

Falske nettsider

Det blir vanligere med nettsider som utgir seg for å være kjente nettsider. Dette er en vanlig form for internettsvindel. Det dukker stadig opp forskjellige lugubre versjoner av fks. VG`s nettsider i sosiale medier. Sjekk derfor hvilken adresse du besøker. Dette er vanlig for å lure til seg fks. personlig informasjon som telefonnummer og kredittkortinformasjon. De lokker gjerne med tilbud, og alt de trenger er at du registrerer deg og legger inn informasjon. Men hvorfor skal de ha kredittkortinformasjon hvis telefonen er gratis? Tenk kritisk.

it sikkerhet
Sjekk hvilken adresse du faktisk besøker

Ingen grunn til panikk

Man trenger ikke å være paranoid for alt som rører seg på internett, men tenk deg om 2 ganger. IT-sikkerhet må tas på alvor og alltid ligge i bakhodet. Virker tilbudet for godt til å være sant, er det oftest det. Still deg selv spørsmål omkring hvem, hva og hvorfor. Har du ingen gode svar på hvem som står bak nettsiden/eposten, om det er realistisk at noen gir bort gratis iPhones og hvorfor du skulle vinne i ett lotteri du aldri har deltatt i, så styr unna.

Virus og skadelig programvare

Slike falske sider kan også være skadelige i form av at de ønsker å installere virus eller annen skadelig programvare. De fleste PC-er kommer i dag rett fra fabrikken med støtte for de fleste medieformater som brukes på nettet. Det hender at disse falske sidene vil be deg om å installere ett tilleggsprogram for å kunne spille av fks. video. Dette er da selvfølgelig ikke en mediespiller, men skadelig programvare. Om du besøker en nettside som ber deg installere ett tilleggsprogram så vær observant. Tenk nøye igjennom hva den ber deg installere og sikre deg hvilken side du er på. Er du i tvil er alltid det beste å ikke installere noe. Trykk heller ikke ukritisk på alle vinduer og menyer som spretter opp mens du surfer.

Antivirus

Ett av de mest søkte frasene for sikkerhet på Google er «free antivirus» og «best antivirus». Dette viser at det er mange som leter etter måter å øke sin IT-sikkerhet med antivirus. Det er ofte ikke nødvendig. Antivirus er i dag aktivert som standard på nyere PC-er og Mac-er. Windows har innebygget antivirus, som fungerer stort sett for de aller fleste. Man trenger ofte ikke egne antivirus-programmer. Disse har ofte samme funksjonalitet som innebygde løsninger, og bruker bare ekstra ressurser på maskinen. De kan også oppleves plagsomme med en rekke blinkende vinduer som spretter opp. Og ser du en reklame på nettet som hevder at PC-en din er infisert kan du bare overse denne.

Istedenfor å bruke ressurser på eget antivirus-program, er det lettere å unngå behovet for dem. Dette gjøres ved å være kritisk til det du møter på internett og ikke la seg lure av alt de vil ha deg til å trykke på.

it sikkerhet
Typisk eksempel på falsk antivirus. Ett «antivirus»program som kjører i en nettleser

VPN – Hva er det og hvorfor øker det IT-sikkerhet?

it sikkerhet

Virtuelle private nettverk også forkortet til VPN blir stadig mer utbredt. VPN har mange bruksområder, og tilbyr en liten ekstra form for it-sikkerhet. Det er en ekstra «tunnel» mellom PC-en din og internett. Dette gir en rekke muligheter, blant annet sikrer deler av informasjonen via kryptering. Dette er blant annet smart når man er ute og reiser og bruker offentlige nettverk hvor det er risiko for at aktører med lugubre hensikter avlytter det du sender og mottar på internett.

Vi hjelper deg gjerne med å sette opp VPN på din PC hvis dette høres interessant ut.

Mail – IT-sikkerhet avhenger av å ikke klikke ukritisk

Epost er en meget utbredt og verdifull kommunikasjonsplattform og verktøy. Men siden det er så mye brukt, er det også mange med onde hensikter som søker å misbruke dette. Spam, svindelforsøk og annen uønsket epost kan fylle innboksen din og potensielt utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi har tidligere skrevet om hvordan man skal unngå spam og uønsket epost. Mange eposttjenester gjør en utmerket jobb med å beskytte deg mot skadelige eposter ved å ha effektive spamfiltre. Dette filteret er derfor viktig for å beskytte seg.

Men uansett hvor godt spam-filter du har, hjelper ikke det hvis du ukritisk trykker på alt som kommer i innboksen din. Her gjelder samme regler som ved å surfe på nettet; Tenk kritisk! Akkurat som du vil finne nettsider som hevder du har vunnet i lotto, vil du motta eposter som sier det samme. Du vil også få tilbud om gratis telefoner og nigerianske prinser som trenger økonomisk hjelp. Ikke trykk på lenker i eposter hvor du ikke kjenner avsenderen, og aldri oppgi sensitiv informasjon. Ingen aktør vil be om passordet ditt eller å få bekreftet kortnummeret ditt via epost.

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk