Bedriftstips – Skylagring og fildeling

Pass på at skylagring ikke bare blir tåkeprat. Snakk med oss!

Lurer du på hva skylagring betyr for deg og din bedrift, kan du lese mer om dette under. Vi har også en videoblogg hvor vi snakker om dette temaet.

Om du allerede benytter deg av Outlook, Gmail eller Facebook har du ett visst forhold til skytjenester. Når du bruker disse tjenestene så presenterer de deg innhold som ligger lagret på deres servere. De snakker altså med «skyen» deres, som gir tilgang til innholdet fra hvor som helst. I motsetning til for eksempel filer som du kun har lagret lokalt på PC-en din. Disse er da kun tilgjengelig når du sitter foran maskinen.

 

Du kan også lagre innholdet ditt med skylagring

Skylagring av dokumenter og filer har mange fordeler. Det gir en soft backup av filer, gjør deling meget enkelt og det kan spare plass på maskinen din. Vi har tidligere skrevet om hvordan bruke OneDrive for å spare plass her. Skylagring betyr kort fortalt at du lagrer innholdet ditt på en server, og du kan hente ut samme innholdet fra flere enheter. Ett dokument du skriver på PC-en din, men lagres i skyen kan dermed hentes frem på mobilen din. Alle endringer du gjør i dokumentet vil så lagres i skyen, og når du er tilbake på PC-en din vises den oppdaterte versjonen av dokumentet. På samme måte kan en kollega gjøre endringer i ett dokument dere deler, og dere begge har da alltid tilgang til nyeste oppdaterte versjonen.

I tillegg til å være en form for effektiv deling av dokumenter flere har behov for å ha, vil du og dine ansatte ha tilgang til alt, hele tiden. Og det er veldig greit å aldri glemme viktige dokumenter på vei til ett møte, siden du også har dem tilgjengelig på mobilen.

 

Hvordan jobbe direkte med skylagring?

Din bedrift kan jobbe direkte mot skyen uten at de ansatte trenger å gjøre så mye. Bruker du Office365, holder det å lagre filene dine på OneDrive istedenfor den lokale harddisken. Såfremt OneDrive er delt med relevante ansatte, vil alle ha tilgangen uten at de trenger å gjøre noe mer. Samtidig snakker programmene sammen via din brukerkonto, så Skype koordinerer tilgjengeligheten din basert på kalenderen fra Outlook uten at du trenger å gjøre noe mer. Og Outlook importerer de siste dokumentene dine rett fra Office365 for bruk i epost. Enklere kan det nesten ikke bli.

OneDrive er PC Vennens foretrukne tjenesten når det kommer til skylagring og fildeling, da den fungerer sømløst mot de andre Microsoft-programmene. Vi vil dog påpeke at skylagring via OneDrive (og Dropbox) ikke er det samme som fullverdig backup. Vi kaller det en soft backup, fordi du fortsatt har filene i skyen hvis PC-en skulle kræsje eller mister den. Virusangrep kan slette både filene dine lokalt og i skyen, eller kryptere dem. Du kan også oppleve nedetid på serveren som gjør filene utilgjengelig. Derfor anbefaler vi alltid at man i tillegg har en ordentlig backup. PC Vennen AS bruker Code42 til denne type backup, hvor i tillegg serverne står i Norge og følger derfor norsk jurisdiksjon kontra OneDrive og Dropbox i USA.

Dropbox er ett alternativ til OneDrive, men er ikke integrert i Office365 på samme måte. Det fungerer, men ikke like effektivt. Dropbox har også en bedriftsversjon hvor man har litt mer backup, da man kan rulle tilbake til tidligere versjoner av filer, men langt ifra noen fullgod løsning man skal lene seg på.

Google har sin Google Drive, som er godt integrert i Gmail. Som Dropbox er denne ikke integrert i Office365 og har de samme manglene som Dropbox.

 

Det er bare å komme i gang med skylagring

Legger du driften din i skyen, sammen med lokal backup, vil du være rustet til alle tenkelige problemer. Da vil du alltid kunne fortsette arbeidet på en annen maskin hvis PC-en kneler, eller du kan hente ut filene dine etter ett virusangrep. Hvis uvedkommende får tilgang til systemet og ødelegger kan man alltids gjenopprette en tidligere backup. Selv om skylagring løser mange problemer, dukker det også opp noen nye problemer. Man må ta høyde for sikkerheten og stabiliteten til leverandøren, og med databehandleravtalen må man være nøye med hvor man lagrer sensitiv informasjon. Alt dette er ting vi i PC Vennen AS har god erfaring med.

 

Vi har satt opp skyløsninger for mange av våre kunder allerede, er du nestemann vi hjelper opp i skyen?

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk