Hvor godt er du IT-sikret? Viktige ting å tenke på

Enten du har drevet bedrift i mange år eller du skal starte nytt, må IT-sikkerhet tas på alvor. Dette gjelder alt fra valg av driftssystem, backup/sikkerhetskopi, fildeling, antivirus til kryptering av kommunikasjonen.

Hvilke sikkerhetsgrep du trenger for din bedrift avhenger både av størrelse og type drift. Det å ta lett på sikkerheten kan fort bli kostbart når uhellet er ute. PC Vennen har lang erfaring med å sette opp sikre driftsmiljøer for bedrifter. Her er de vanligste tingene å tenke på når det gjelder IT-sikkerhet:

Se mer på Haralds videoblogg her.

Backup / it-sikkerhetskopi – hvorfor er dette nødvendig?

security

Når det kommer til IT-sikkerhet og backup av filer, programmer og systemkritiske systemer på arbeidsplassen, så er de fleste norske bedrifter for dårlige.

  • 50% har opplevd sikkerhetsbrudd
  • 78% av verdiene i norske selskaper er idag data, ikke fysisk
  • 50% har ikke backup
  • 60% av norske toppledere anser det svært sannsynlig å bli utsatt for angrep

(Kilde: ”E24.no” 2018)

Vår klare anbefaling er, at alle trenger backup – alltid! PC-er kan falle i bakken, bli stjålet/gjenglemt, utsatt for virus eller andre arbeidsuhell som kan sette driften ut av spill hvis man ikke er forberedt og har rutiner for back up. Spesielt hvis man arbeider med mye programmer og er avhengig av mange ulike dokumenter for driften sin.

Derfor er det viktig å ha gode rutiner på sikkerhetskopiering av operativsystemet (Windows/OS X). Da kan man gjenopprette systemet med tilhørende programmer hvis noe skulle skje.

Selv om man benytter seg av OneDrive eller Dropbox, er det anbefalt å ha en fullverdig backup-klient i tillegg. Dette for å sikre seg ekstra mot potensielle utilsiktede slettinger, korrupsjon av filer eller hackerangrep.

 

Skylagring – har jeg ikke allerede backup da?

Det er fort gjort å tro at filene dine på Dropbox eller OneDrive fungerer som fullverdig backup. Vi kaller det gjerne en myk backup, siden filene fortsatt er tapt hvis du sletter de derfra ved et uhell. Endrer du filene har du tapt originalversjonen og det er mange kilder til mulig korrupsjon av filene.

For sikker backup av filer, men også programmer og systeminnstillinger, anbefaler vi en kryptert ekstern backup. PC Vennen bruker Code42 til dette formålet. På denne måten får man en kryptert og trygg sikkerhetskopi av selskapets viktige filer i skyen, samtidig som man har tilgang til tidligere versjoner av filene. Og det kanskje viktigste av alt, er at serveren ligger i Norge og filene befinner seg da på norsk territorium.

Vi har tidligere skrevet om OneDrive som skylagring for å spare plass her.

 

Antivirus og brannmur – hvordan sikrer jeg IT-systemet vårt mot angrep?

virus

Alle enheter som er koblet mot nettet er sårbare for ulike typer ondsinnede angrep. Enten om det er virusangrep, hackerangrep eller såkalte «man in the middle»-angrep. IT-sikkerhet er derfor meget viktig for bedrifter.

Om bedriftens PC-er blir utsatt for et virusangrep, kan man risikere at både programmer og filer blir utilgjengelig. Da risikerer du driftsstopp, som betyr tapt inntekt.

Med oppdatert antivirusprogram er PC-en bedre sikret mot virus. Dette programmet skanner maskinen din regelmessig mot ondsinnet programvare, og sjekker nye programmer og filer. Virus kommer ofte forkledd som et vanlig bilde eller program, så det er lett å bli lurt.

Brannmuren er et program som kontrollerer hva og hvem som sender og mottar noe over nettverket. En brannmur kan stilles inn på mange måter, og kan hindre uvedkommende adgang til bedriftens systemer. Den overvåker også nettverket for potensielle mistenkelige overføringer på nettet. For å sammenligne med noe folk flest kanskje kjenner til; selv om du har lås på døra i huset, velger mange å også å ha alarmsystem for ekstra sikkerhet.

Se også vår tidligere artikkel om virus.

Kryptering – hvordan hindrer jeg uvedkommende tilgang til mine data?

security

Dokumenter, bilder og andre filer på PC-en din er gjerne lagret i klartekst. Dette betyr at hvem som helst med tilgang til maskinen din kan se og lese dokumentene/filene som finnes. Samtidig kan man med en USB-stick lett snappe opp informasjon fra PC-en din i et raskt uoppmerksomt øyeblikk.

Krypterer man harddisken, vil man unngå at uvedkommende får tilgang til filene på harddisken uten at et gitt passord er gitt på forhånd. Så selv om du skulle glemme PC-en eller få den frastjålet, vil ikke uvedkommende kunne hente ut filene uten korrekt passord.

Enkelte skybaserte backup-løsninger krypterer ikke nødvendigvis dokumentene dine spesielt godt. En av grunnene til at PC Vennen bruker Code42 til backup er nettopp fordi sikkerhetskopiene dine krypteres før de forlater maskinen og forblir kryptert i skyen.

Kryptering er også nyttig i mange andre tilfeller i et driftsmiljø. Bedriften bør vurdere ulike risikofaktorer for hvordan systemene brukes. Det er for eksempel en sikkerhetsrisiko hvis man jobber på farten med en laptop eller mobil. Åpne WiFi-nett på cafeer kan risikere å være avlyttet. Og tenk hva som skjer hvis du logger på bedriftens nettbank via et nett hvor som noen avlytter? Det er mulig å kryptere all utgående informasjon fra PC-en med VPN. På denne måten får man et ekstra lag med it-sikkerhet når man jobber på farten.

Mobilen kan også krypteres, og ved bruk av kommunikasjonsprogrammer som Telegram blir også kommunikasjonen din kryptert for uvedkommende.

 

 

PC Vennen AS har 15 års erfaring som strategisk partner innen IT. Ta kontakt så finner vi en løsning som passer din bedrift.

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk