fbpx

Ny PC - hva bør du tenke på?

Ny PC – hva bør du tenke på?

/ Artikler /

Når man skal kjøpe ny PC, dukker det opp mange spørsmål og forvirrende ord og utrykk man må forholde seg til. RAM, CPU og SSD er kanskje de tre viktigste forkortelsene du støter på. Og dette er tre ting som man må ta stilling til ved kjøp av ny pc. Vi går her igjennom disse tre forkortelsene, og forteller mer om hva de betyr og hvilken funksjon de har i en PC.

For en PC inneholder en rekke enheter og elementer som må snakke sammen for å kunne fungere optimalt. Det er egne f.eks. enheter som prosseserer det som vises på skjermen, og hva du hører i høytalerne. Samtidig ligger prosessoren (CPU-en) i bakgrunnen og tar de tunge løftene i alle kalkulasjonene som maskinen utfører. Og selvfølgelig må man ha ett hovedkort som har riktige typer tilkoblinger for disse enhetene, som da lar alle enhetene kommunisere med hverandre.

Men hva slags enheter, og kvaliteten på disse avhenger av hva du skal bruke PC-en til. Skal du spille nye spill trenger du kanskje ett dedikert skjermkort som kan prosessere avansert 3D-grafikk. Om du kun bruker maskinen til kontorbruk, kan man heller nøye seg med en bildeprosessor som er integrert i prosessoren.
Men uavhengig av hva du skal bruke PC-en til, er de tre grunnenhetene vi går igjenom her essensielle for at maskinen skal fungere raskt og ha lang levetid.

Hopp direkte til tema om ny PC:

Sjekk også ut vår YouTube-kanal hvor vi snakker om dette, samt mye annet innen PC-verden.

CPU i en ny PC – Central processing unit, eller prosessor på norsk

Dette er selve hjernen i PC-en din. Det er denne enheten som behandler og kalkulerer det meste som foregår på maskinen din. Så dette er en av de viktigste tingene å tenke på ved kjøp av ny pc. Den kobler sammen alle de forskjellige enhetene en PC består av og holder styr på de ulike operasjonene PC-en utfører. Siden det meste av det som skjer dypt inne i PC-en består av kalkulasjoner av rader av 0er og 1er, er det i praksis en meget avansert kalkulator. Man kan sammenligne CPU-en med hjernen hos oss mennesker.

En prosessor kan ofte ha flere kjerner. Har den 2 kjerner, fungerer den nesten som to CPU-er, hvor den teoretisk kan da behandle dobbelt så mange kalkulasjoner om gangen. I praksis fungerer det ikke alltid slik, da det er mange flaskehalser involvert. Men i dag kan de fleste programmer dra nytte av flere kjerner i prosessoren, så det er greit å velge en PC med minst 2 kjerner. Selv om man sjeldent oppnår dobbel ytelse, så oppnår man fortsatt en stor fordel over enkeltkjerne. Man får da også enda bedre ytelse om man velger 4 eller 6 kjerner.

CPU - prosessor - ny pc

Hvordan se forskjell på de ulike CPU-ene?

CPU-er kan fort ha litt kompliserte navn og utrykk knyttet til seg. Det er i dag primært 2 store produsenter av prosessorer man kan støte på. Det er AMD og Intel. De deler begge prosessorene sine opp i 3 segmenter av typen «god, bedre og best». Det finnes også en rekke andre mindre kategorier, men disse er de absolutt mest brukte. For Intel heter de da henholdsvis i3, i5 og i7, mens AMD sine heter da Ryzen 3, Ryzen 5 og Ryzen 7. Etter denne kategoribestemmelsen, vil det følge ett versjonsnummer for å definere hvor ny prosessoren er. Intel er på versjon 8, mens AMD er på versjon 2. Så for å være helt frempå teknologiske fremsteg, er det disse modellnumrene du skal se etter. Men versjon 7 fra Intel og versjon 1 fra AMD er fortsatt fullgode alternativer for de fleste.

Under følger ett eksempel med fargekoder for å bedre illustrere hva man skal se etter.

Prosessornavn Forklaring til modellnavn
AMD Ryzen 5 2600 Prosessor i “bedre”-segmentet, 2. generasjon AMD
AMD Ryzen 3 1300 Prosessor i “god”-segmented, 1. generasjon AMD
Intel Core i58600 Prosessor i “bedre”-segmentet, 8. generasjon Intel
Intel Core i77800 Prosessor i “best”-segmentet, 7. generasjon Intel

 

Samtidig må man ikke se seg blind på generasjon og segment. Alle bruker PC-en forskjellig, og kanskje ditt bruk passer bedre til en eldre generasjon prosessor som har flere kjerner eller andre nyttige funksjoner. Er du i tvil, ta kontakt så kan vi hjelpe deg i jungelen av prosessorvalg og finne en ny pc som er riktig for deg!

 

Harddisk i en ny PC – SSD er det som gjelder i dag

Mange kaller hele PC-en for harddisk, men harddisken er faktisk en liten enhet inne i PC-en som lagrer data. Det er her Windows ligger lagret, sammen med alle bildene, filmene, sangene og dokumentene dine. Harddisken har en gitt begrensning i hvor mye data den kan lagre. Det er derfor viktig å velge en harddisk som passer ditt behov ved kjøp av ny pc. 256GB burde holde for de fleste i dag, da man ikke burde lagre alle familiebildene og slikt på harddisken i PC-en, men heller på en ekstern disk eller backup i skyen. For om du kun har det lagret på harddisken i PC-en og du mister PC-en, er bildene tapt for alltid.

SSD - ny pc
Samtidig har skylagring og andre smarte måter å spare plass på blitt mer aktuelt i dag, så 256GB burde holde for de fleste formål. Du kan lese mer om å spare plass på harddisken din her. Det er derfor viktigere i dag å se på hastigheten på harddisken mer enn størrelsen. De fleste maskiner i dag kommer med harddisk av typen SSD. Dette er en liten enhet som ikke inneholder noen bevegelige deler, og således er mer driftssikker og tåler en støyt. Hvor fort harddisken klarer å lese og skrive data til/fra prosessoren er en stor faktor i hvor raskt programmene dine åpner seg. Det samme gjelder Windows, jo raskere harddisk jo raskere går det å starte opp maskinen.

 

RAM i en ny PC – korttidshukommelsen til PC-en din

PC-en din har ofte behov for såkalt mellomlagring av data mens den jobber med programmer og behandler data. RAM-en er mye raskere enn harddisken, så det er mer gunstig for maskinen å lagre data her midlertidig mens den jobber. Om du jobber med f.eks. store Excel-filer eller bildebehandling trenger maskinen å raskt kunne hente ut informasjonen som brukes akkurat nå, og her kommer RAM-en inn. I motsetning til harddisken, tømmes RAM-en når du skrur av PC-en.

ram og cpu - ny pc

8GB holder til det meste av privat og kontorbruk i dag. Samtidig kommer de aller fleste nye PC-er i dag med mulighet til enkel oppgradering av RAM-en hvis man trenger mer. Så man trenger ikke nødvendigvis tenke så mye på størrelse akkurat ved kjøp av ny PC. Det finnes flere typer RAM og kvaliteten på disse varierer, men merkes først når man har en PC i det øvre prissegmentet.

 

Vi håper dette gjør det lettere for deg å velge riktig PC. Om du er i tvil, ta gjerne kontakt så kan vi finne den riktige PC-en til ditt bruk!

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk