fbpx

Virus? Vi er her for å hjelpe deg med problemet!

Om du har opplevd at PC-en din jobber tregt, fryser seg eller du er plaget av pop-up annonser, kan det være du har fått virus på PC-en din. Virus er en samlebetegnelse på programmer med ondsinnede hensikter. De kan være både synlige og usynlige, og  jobber målrettet med å få innpass på PC-en din uten din viten.  Mange virus bruker også utspekulerte metoder for å spre seg, som Facebook messenger, Instagram eller WhatsApp. Man må derfor være observant når man utforsker internett. Mange nettsider lokker også med gratis antivirusprogrammer som faktisk bare gjør mer skade på maskinen.

Det er mange grunner til at folk utvikler virus, noen ganger med økonomiske grunner, mens andre bare ønsker å ødelegge for moro skyld. For eksempel kan man tjene store penger på å infisere PC-er med ett skjult virus som utvinner kryptovaluta uten brukerens kjennskap. Da tilegner utvikleren av viruset seg store mengder maskinkraft på en utspekulert måte, og utvikleren kan så profitere godt på dette. Andre former for virus gjør ikke annet enn å gjøre maskinen din ubrukelig. Det kan sammenlignes med vandalisme og hærverk, da det alltid finnes folk som ønsker å ødelegge bare for å ødelegge. Samtidig er det ofte ett ferdighetsspill hvor man oppnår status i visse miljøer ved å utvikle virus som oppnår stor spredning.

Vi har mange års erfaring med å håndtere virus-infiserte PCer, kontakt oss så hjelper vi deg gjerne!

Hvordan spres virus

Se også vår Youtube-video om temaet

Via epost

Virus via epost spres ofte som vedlegg. Avsenderen utgir seg for å være en troverdig avsender for å øke sannsynligheten for at du klikker. Eposten inkluderer da gjerne en oppfordring til å åpne vedlegget, som gjerne ser ut som en filtype du kjenner igjen. I realiteten er dette ett virus. Når man først har åpnet vedlegget er man gjerne infisert, og viruset bruker da ofte epost-klienten din til å sende tilsvarende epost til alle dine kontakter. Og på den måten står du som avsender, og således har viruset oppnådd troverdighet ovenfor sine nye potensielle ofre.

En epost kan også inneholde HTML-kode (kode som brukes til å bygge nettsider) for å utvide mulighetene vanlig epost gir. Nyhetsbrev er ofte bygget opp av HTML, som gir spesialtilpasset utseende for dette selskapet. Oftest er slike HTML-eposter fra troverdige kilder trygge, men de fleste epost-klienter deaktiverer muligheten for HTML som standard. Dette gjør epost-klienten fordi det er lett å skjule skadelig kode og programvare i denne HTML-koden. Hvis du stoler på avsenderen og har sjekket troverdigheten til avsender (se gjerne vår artikkel om dette temaet), har man valget til å aktivere HTML. Det anbefales ikke at man aktiverer dette med mindre du er 100% sikker på at avsender er en troverdig avsender.

Sosiale medier og meldingssystemer

Skype, Facebook Messenger, Whatsapp og andre meldingssystemer misbrukes ofte til å spre virus og ondsinnede programmer. I likhet med virus som deles via epost, jobber de gjerne systematisk for å spre seg via troverdige kilder. De forsøker å infisere deg, med det formål å få tak i kontaktlisten din som gjør at de kan spre  seg til dine venner. Du mottar gjerne en fil som ett vedlegg eller en link til en side som har onde hensikter. Man skal derfor være forsiktig med å åpne vedlegg og filer selv om de kommer fra bekjente. Ett tips er da å dobbeltsjekke med avsender om de faktisk har sendt deg noe.

Misvisende programvare

En vanlig ting man kommer over på diverse nettsider er en fargerikt og blinkende annonse som forteller deg at du har virus på maskinen. De oppfordrer da til at du burde trykke på noe for å få det fjernet. Med mindre du allerede har ett antivirusprogram installert (du burde da lære deg hvordan ditt program sine informasjonsvinduer ser ut) er det ingen grunn til at noen internettside skal ha noen forutsetning for å vite om du har virus eller ikke.

Klikker man på denne ledes man gjerne videre inn på en nettside som laster ned ett program som utgir seg for å være ett antivirusprogram. De kan også utgi seg for annen type programvare som skal «hjelpe» deg. Dette programmet er da overhodet ikke noe du burde installere, og slike annonser burde ikke trykkes på, for da gir du deg selv virus.

Det populære programmet CCleaner (som brukes til å ) inneholdt for en tid siden en programkode som åpnet opp ett sikkerhetshull som potensielt kunne misbrukes av personer med onde hensikter. Selskapet bak dette programmet er en større, betrodd sikkerhetsaktør, og rettet fort opp feilen når den ble oppdaget. Men dette viser hvor lett det kan være å få utsatt maskinen sin for skadevare.

 

Så har jeg virus på maskinen min?

Se også vår Youtube-video om temaet

Uten at vi skal gjennonmgå alle virus som eksisterer, ser vi her på måter å sjekke om man er infisert.

  • Om maskinen plutselig begynner å arbeide smertelig tregt og programmer ikke fungerer som de pleier
  • At man blir plaget av irriterende pop up-annonser og reklame
Adware

Typisk eksempel på reklame som spretter opp på maskinen din

  • Maskinen låses eller åpner programmer/beveger musen uten at du har bedt om det
  • Det dukker opp dialogvinduer som forteller at harddisken er kryptert og du ikke får tilgang uten å betale løsepenger
Virus som har kryptert harddisken din og krever Bitcoin i løsepenger

Virus som har kryptert harddisken din og krever Bitcoin i løsepenger

Vi har mange års erfaring med å håndtere virus-infiserte PCer, kontakt oss så hjelper vi deg gjerne!

 

Om du fant artikkelen interessant, kan vi friste med litt ekstra informasjon om forskjellige typer skadevare som du potensielt kan infisere PC-en din med;

Se også vår Youtube-video om temaet

Trojaner – virus som er forkledd som ett annet program, eller følger med ett annet program. Bruker ofte etablerte programnavn for å lure brukeren til å installere dem på maskinen. Når du installerer programmer, hold øye med eventuelt hva du huker av og klikker på underveis i installasjonen. Sjekk også at du har hentet programmet fra utviklerens offisielle hjemmeside.

Spyware – programmer som er designet til å spionere, fks. stjele passord, kredittkortinformasjon og andre sensitive opplysninger. Skaper gjerne ikke merkbare problemer, da målet er å operere i det skjulte. Kan blant annet komme som en trojaner ved installasjon av programmer, eller at du klikker på ondsinnede linker mottatt på epost eller melding.

Worms / ormer – skadelig programvare som gjerne sikter seg inn mot maskiner på nettverk hvor den dupliserer seg og hopper videre til flere maskiner for å spre seg. Dette er spesielt farlig for bedrifter, som ofte har mange maskiner koblet på samme nettverk.

Ransomware – skadelig programvare som begrenser funksjonaliteten på PCen din, feks. ved å blokkere tilgang til filene dine. Programmet krever så løsepenger, ofte i form av kryptovaluta (Bitcoin, Ether osv..) for å gi tibake tilgang til filene. Ofte er dette også bare rent lureri, og det å betale løsepengene løser faktisk ikke opp i problemene.

Adware – programvare som åpner opp for økt visning av annonser på maskinen din. Den gir økt mengde popup-vinduer og irriterende reklame på PCen din. Dette kommer ofte som valgfri tilleggsprogrammer når man installerer vanlige programmer, så vær oppmerksom på hva du godkjenner når du installerer programmer.

 

Vi har mange års erfaring med å håndtere virus-infiserte PCer, kontakt oss så hjelper vi deg gjerne!

 

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk