fbpx

Full harddisk? Her er 4 tips til å frigjøre plass

Full harddisk? Her er 4 tips til å frigjøre plass

Mange nye PC-er kommer med relativt små harddisker som gjør at mange opplever at PC-ens fort får full harddisk. Vi har samlet 4 tips for å frigjøre plass på harddisken din i denne artikkelen, sammen med tre korte videosnutter hvor vi snakker om OneDrive, Diskopprydding og Windows Temp-mappen.

Daglig leder i PCvennen AS, Harald Brevig ønsker å dele med seg sine erfaringer og tips om ett problem som vi alle møter på innimellom. Full harddisk er ett irritasjonsmoment, men det er mange måter å unngå eller redusere dette problemet på. Selvfølgelig kan man alltids kjøpe en større harddisk, men før man trenger å legge penger på det er det visse grep man kan gjøre først.

Harald har laget noen korte videosnutter omkring dette, som man kan se første del av her.

Videoene er delt opp i tre deler, hvor han snakker om de tre underpunktene her,

One drive

En av mulighetene for å spare plass er å bruke skylagring for å lagre noen av filene man har på PC-en. Det finnes mange alternativer, men vi bruker OneDrive daglig og er godt fornøyd med dette som løsning. OneDrive som Harald snakker om i første video er gratis for private og er en mulighet som fungerer veldig bra med Windows 10. Den fungerer også på andre Windows-versjoner, men i Windows 10 har man bedre muligheter for å spare plass med denne funksjonen.

OneDrive er også en integrert del av de nyeste versjonene av Microsoft sin Office-pakke, noe som gjør den lett å bruke til kontorbruk. Det dette programmet gjør, er å laste filene opp i skyen og fjerner de fra den lokale harddisken, men så lenge man har internett har du tilgang til filene på vanlig måte via Windows utforsker.

OneDrive for Windows kan lastes ned her, og man ikke allerede har det installert på sin maskin som standard: https://onedrive.live.com/about/no/download/

Når OneDrive kjører vil du finne den nederst i høyre hjørne. Klikker du her får du opp status på synkroniseringen, og trykker du på «Mer…» får du opp diverse alternativer, blant annet «Innstillinger» som man må inn på hvis du ikke allerede har lagt til konto eller valgt hvilke mapper som skal synkroniseres.

For Windows 10 kan man så høyreklikke på filene og mappene og velge hvorvidt man ønsker at filene skal være tilgjengelige lokalt på disken hele tiden (og da også oppta plass lokalt), eller at de kun skal oppta plass ved bruk, for da laster OneDrive først ned filen lokalt når man trenger dem.

For brukere av Windows 7 og Windows 8 vil filene være tilgjengelige både lokalt og i skyen hele tiden. For å spare plass må man derfor først flytte de mappene eller filene man ønsker å fjerne lokalt for å spare plass, og sørge for at disse mappene/filene er huket av under “Velg mapper” under innstillinger, og så vente til OneDrive er ferdig synkronisert og har fått lastet opp filene til skyen. Så går man inn igjen på “Velg mapper” under “Velg konto” under innstillinger i OneDrive. Der velger man så bort de mappene man ikke ønsker en lokal kopi på av harddisken (vi ønsker jo å spare plass på den lokale disken). Disse mappene vil da slettes fra den lokale harddisken, men vil fortsette å ligge i skyen på OneDrive. Man kan da få tilgang til disse mappene og filene via nettleseren, eller at man da velger å synkronisere mappene igjen og da lastes filene i mappen ned lokalt igjen.

 

OneDrive fungerer dermed ypperlig til både daglig bruk for å spare plass for filer man bruker daglig siden den bare laster ned filene ved bruk (Windows 10), men samtidig også som en skybasert backup-løsning av feriebilder, hjemmevideoer eller andre større filer som opptar plass, men som man kun bruker en sjelden gang og dermed ikke trenger å ha liggendes på den lokale harddisken til enhver tid.

 

Diskopprydding

Harald går også igjennom en funksjon Windows har innebygget, som renser opp i gamle og ubrukte filer. Windows er ikke alltid like flink til å kvitte seg med dette selv, så innimellom bør man kjøre prosessen under for å frigjøre plass.

Etterhvert som man bruker PC-en blir det over tid liggende mye ubrukte filer på harddisken, som kan stamme fra Windows Update, nedlastning av gamle filer eller gamle rester fra programmer man avinstallerte for lenge siden. Prosessen med å fjerne disse er enkel, men kan ta litt tid mens Windows jobber med prosesen. Disse filene er oftest ikke nødvendig for din daglige bruk, og trenger derfor ikke ligge på harddisken og oppta unødvendig plass. Man starter med å åpne opp Windows utforsker og høyreklikker på C:-disken for så å velge «Egenskaper»

Her velger du så «Diskopprydning», PC-en vil da bruke litt tid på å søke etter filer som trygt kan fjernes. Man får da etter en stund mulighet til å velge hva som skal fjernes og du kan med fordel huke av alle alternativene for å spare mest mulig plass. I tillegg kan du velge “Rydd opp i systemfiler” for å spare ytterligere plass. PC-en vil så bruke litt tid, før du så sitter igjen med litt mer plass på harddisken.

 

Windows temp folder

Windows har også et område på harddisken hvor den lagrer midlertidige filer, såkalte temporære filer. Vår erfaring er at denne mappen over tid fyller seg opp med masse unødvendige filer og mapper Windows trengte en gang i tiden, men oftest er de ikke nødvendige lenger. En opprydding her kan frigjøre masse plass på PC-en, hvor mye avhenger litt på hva slags programmer du benytter deg av. Det er ekstremt viktig at man ikke gjør feil her, men er nøye på at man velger de filene som ligger inne i mappen (og ikke andre filer/mapper ellers på C:-disken). Mappen ligger på C:\Windows\Temp. Inne i denne Temp-mappen kan man trygt fjerne alt innholdet, men det kan alikevel være filer her som Windows benytter akkurat nå. Windows har derimot en sikkerhetsfunksjon som ikke lar deg slette de filene som er i bruk akkurat nå, og således unngår man å slette filer som brukes og således unngår problemer og systemfeil.

Når man har merket alt inne i denne mappen og velger «Slett» får man opp en advarsel om hvorvidt du er sikker på at du virkelig vil slette disse filene, og der klikker man på «Ja».

Får man beskjed om at man ikke har tilgang eller Windows ber om administratortilgang, huk av på «Gjør dette for alle gjeldende elementer», så trykker man “Fortsett” i dialogboksen som da dukker opp.

Dette flytter filene til papirkurven, og opptar dermed fortsatt plass på harddisken. Papirkurven må derfor tømmes etter man er ferdig med slettingen, og hvordan du gjør dette er beskrevet i punktet under. Alternativt kan man trykke Shift+Delete på tastaturet når man har markert filene og mappene istedenfor å høyreklikke og velge «slett», da sletter du direkte uten å gå via Papirkurven. Får man beskjed om at man ikke har tilgang, trykker man “fortsett” i dialogboksen som da dukker opp. Om det kommer opp dialogbokser om at filer er i bruk, velger du “Hopp Over”.

 

Papirkurven

Mange tror at filer på PC-en forsvinner for godt når man velger slett eller trykker Delete på en fil eller mappe. I mange tilfeller slettes ikke dette med en gang, men legges istedenfor i Papirkurven hvor de kan ligge i lang tid før de forsvinner for godt, og således opptar fortsatt plass på den lokale disken. Papirkurven finnes gjerne på skrivebordet ditt, men om den mangler så kan du høyreklikke på skrivebordet og velge «Tilpass». Det kommer da opp en ny meny, hvor du så velger «Endre skrivebordsikoner». Der huker du av for Papirkurv hvis det ikke er valgt fra før av.

Inne i Papirkurven trykker du så «Tøm papirkurven», og du har med det frigjort enda mer plass på harddisken.

 

Håper du har funnet disse tipsene nyttig og at disken din nå ikke lenger er så full

 

 

 

 

 

Takk for at du tok kontakt!

Meldingen din har blitt sendt til PC Vennen og vi tar kontakt Så fort som mulig.

Lukk